Encode not Working

Dec 28, 2010 at 5:15 PM

Just tried encoding a videoTS file > High quality feature setting> 6 frames>AC3 passthrough> 8X8> etc.

 

Took 1/2 hour to encode but file is not playable in mediaplayer?

Could someone please let me know if there are settings that need to be adjusted.

 

* I assumed the GUI has the same functionality as Handbrake.

 

* Windows 7 64 OS

 

Coordinator
Dec 28, 2010 at 5:53 PM

Does the encode succeed when using the official Handbrake GUI? If so, do you have a sample clip I could test on?

Dec 28, 2010 at 7:02 PM

Hi,

 

OK, from what I understand the original handbrake GUI works normally and I have not had any problems with it on Windows 7 64 OS> All features and files worked as required etc. And sucessfuly encoded numerous video with it.

 

Although this GUI is causing issues with the encode. I hope in time there will be a fix to this, since the GUI for windows really is more simple and blends well with other windows applications etc.

 

* Yes I can provide you with a clip to test it.> I ran the encoder utilizing an MP4 contanier output (itunes compatibility)...I tried average bitrate on a Video_TS files @ 2500kps>AC3 passthrough> ETA@ 10MIN????> Video was pixelated and aspect ratio changed> perpixel encode of 720X480> don't know if this could be the issue?> but should take a bit longer than 10min to complete.

 

SOooo....First encode failed > second worked but image pixelated> aspect ration changed> and encode took 10min only.

 

*I'm hoping developers of this GUI can work on this issue.

 

Maybe GUI in not utilizing the full software engine handbrake uses?? I'm not too computer literate. But willing to learn!

 

 

Coordinator
Dec 28, 2010 at 11:20 PM

Yeah if you could get me the input file and the preset you're using (found in %appdata%\VidCoder\UserPresets), I could investigate.

Dec 29, 2010 at 3:01 AM

I have a user.preset file> can't open it without correct file converter...would you happen to know what program can open it? How do I post the file settings preview?

Dec 29, 2010 at 3:04 AM

Hope this Helps:

 

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<configuration>
    <userSettings>
        <VidCoder.Properties.Settings>
            <setting name="EncodingDialogLastTab" serializeAs="String">
                <value>0</value>
            </setting>
            <setting name="LastInputFileFolder" serializeAs="String">
                <value>C:\Users\Owner\Desktop</value>
            </setting>
            <setting name="LastVideoTSFolder" serializeAs="String">
                <value>F:\@Movie-rip\DVD_Ripped_Files\A Christmas Carol-Animated\VIDEO_TS</value>
            </setting>
            <setting name="LastPresetIndex" serializeAs="String">
                <value>0</value>
            </setting>
            <setting name="AutoNameOutputFiles" serializeAs="String">
                <value>True</value>
            </setting>
            <setting name="AutoNameOutputFolder" serializeAs="String">
                <value>C:\Users\Owner\Desktop</value>
            </setting>
            <setting name="AutoNameCustomFormat" serializeAs="String">
                <value>False</value>
            </setting>
            <setting name="AutoNameCustomFormatString" serializeAs="String">
                <value>{source}-{title}</value>
            </setting>
            <setting name="NativeLanguageCode" serializeAs="String">
                <value>eng</value>
            </setting>
            <setting name="DubAudio" serializeAs="String">
                <value>True</value>
            </setting>
            <setting name="OptionsDialogLastTab" serializeAs="String">
                <value>3</value>
            </setting>
            <setting name="MainWindowPlacement" serializeAs="String">
                <value>&lt;?xml version="1.0" encoding="utf-8"?&gt;&lt;WINDOWPLACEMENT xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"&gt;&lt;length&gt;44&lt;/length&gt;&lt;flags&gt;0&lt;/flags&gt;&lt;showCmd&gt;1&lt;/showCmd&gt;&lt;minPosition&gt;&lt;X&gt;-32065&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-32000&lt;/Y&gt;&lt;/minPosition&gt;&lt;maxPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/maxPosition&gt;&lt;normalPosition&gt;&lt;Left&gt;144&lt;/Left&gt;&lt;Top&gt;70&lt;/Top&gt;&lt;Right&gt;815&lt;/Right&gt;&lt;Bottom&gt;515&lt;/Bottom&gt;&lt;/normalPosition&gt;&lt;/WINDOWPLACEMENT&gt;</value>
            </setting>
            <setting name="SubtitlesDialogPlacement" serializeAs="String">
                <value>&lt;?xml version="1.0" encoding="utf-8"?&gt;&lt;WINDOWPLACEMENT xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"&gt;&lt;length&gt;44&lt;/length&gt;&lt;flags&gt;0&lt;/flags&gt;&lt;showCmd&gt;1&lt;/showCmd&gt;&lt;minPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/minPosition&gt;&lt;maxPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/maxPosition&gt;&lt;normalPosition&gt;&lt;Left&gt;209&lt;/Left&gt;&lt;Top&gt;190&lt;/Top&gt;&lt;Right&gt;781&lt;/Right&gt;&lt;Bottom&gt;542&lt;/Bottom&gt;&lt;/normalPosition&gt;&lt;/WINDOWPLACEMENT&gt;</value>
            </setting>
            <setting name="EncodingDialogPlacement" serializeAs="String">
                <value>&lt;?xml version="1.0" encoding="utf-8"?&gt;&lt;WINDOWPLACEMENT xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"&gt;&lt;length&gt;44&lt;/length&gt;&lt;flags&gt;0&lt;/flags&gt;&lt;showCmd&gt;1&lt;/showCmd&gt;&lt;minPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/minPosition&gt;&lt;maxPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/maxPosition&gt;&lt;normalPosition&gt;&lt;Left&gt;208&lt;/Left&gt;&lt;Top&gt;521&lt;/Top&gt;&lt;Right&gt;879&lt;/Right&gt;&lt;Bottom&gt;988&lt;/Bottom&gt;&lt;/normalPosition&gt;&lt;/WINDOWPLACEMENT&gt;</value>
            </setting>
            <setting name="PreviewWindowPlacement" serializeAs="String">
                <value>&lt;?xml version="1.0" encoding="utf-8"?&gt;&lt;WINDOWPLACEMENT xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"&gt;&lt;length&gt;44&lt;/length&gt;&lt;flags&gt;2&lt;/flags&gt;&lt;showCmd&gt;3&lt;/showCmd&gt;&lt;minPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/minPosition&gt;&lt;maxPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/maxPosition&gt;&lt;normalPosition&gt;&lt;Left&gt;906&lt;/Left&gt;&lt;Top&gt;95&lt;/Top&gt;&lt;Right&gt;1775&lt;/Right&gt;&lt;Bottom&gt;609&lt;/Bottom&gt;&lt;/normalPosition&gt;&lt;/WINDOWPLACEMENT&gt;</value>
            </setting>
            <setting name="PreviewSeconds" serializeAs="String">
                <value>15</value>
            </setting>
            <setting name="EncodingWindowOpen" serializeAs="String">
                <value>True</value>
            </setting>
            <setting name="PreviewWindowOpen" serializeAs="String">
                <value>False</value>
            </setting>
            <setting name="ApplicationVersion" serializeAs="String">
                <value>0.7.2.0</value>
            </setting>
            <setting name="LogWindowOpen" serializeAs="String">
                <value>False</value>
            </setting>
            <setting name="QueueColumns" serializeAs="String">
                <value>Source:200|Title:35|Chapters:60|Destination:200</value>
            </setting>
            <setting name="CompletedColumnWidths" serializeAs="String">
                <value>300|95|90</value>
            </setting>
            <setting name="LogVerbosity" serializeAs="String">
                <value>1</value>
            </setting>
            <setting name="AddAutoPauseProcessDialogPlacement" serializeAs="String">
                <value>&lt;?xml version="1.0" encoding="utf-8"?&gt;&lt;WINDOWPLACEMENT xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema"&gt;&lt;length&gt;44&lt;/length&gt;&lt;flags&gt;0&lt;/flags&gt;&lt;showCmd&gt;1&lt;/showCmd&gt;&lt;minPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/minPosition&gt;&lt;maxPosition&gt;&lt;X&gt;-1&lt;/X&gt;&lt;Y&gt;-1&lt;/Y&gt;&lt;/maxPosition&gt;&lt;normalPosition&gt;&lt;Left&gt;295&lt;/Left&gt;&lt;Top&gt;180&lt;/Top&gt;&lt;Right&gt;695&lt;/Right&gt;&lt;Bottom&gt;551&lt;/Bottom&gt;&lt;/normalPosition&gt;&lt;/WINDOWPLACEMENT&gt;</value>
            </setting>
            <setting name="PreviewCount" serializeAs="String">
                <value>20</value>
            </setting>
            <setting name="AutoPauseProcesses" serializeAs="Xml">
                <value>
                    <ArrayOfString xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
                        xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema" />
                </value>
            </setting>
        </VidCoder.Properties.Settings>
    </userSettings>
</configuration>

Dec 29, 2010 at 3:06 AM

Maybe a a settings command isn't properly adressed?

Coordinator
Dec 29, 2010 at 3:08 AM

That's the wrong file... I'm looking for the encoding presets... Start -> Run -> %appdata%\VidCoder\UserPresets

Also the actual input file would be helpful, but if you can't get that, a log.

Dec 29, 2010 at 3:30 AM
Edited Dec 29, 2010 at 5:41 AM

 

 

Dec 29, 2010 at 5:06 AM

OK Here it is:

 

  <?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?>
- <UserPreset Version="2">
- <Preset xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xmlns:xsd="http://www.w3.org/2001/XMLSchema">
  <Name>Normal</Name>
  <IsBuiltIn>true</IsBuiltIn>
  <IsModified>true</IsModified>
- <EncodingProfile>
  <OutputFormat>Mp4</OutputFormat>
  <PreferredExtension>M4v</PreferredExtension>
  <IncludeChapterMarkers>true</IncludeChapterMarkers>
  <LargeFile>false</LargeFile>
  <Optimize>false</Optimize>
  <IPod5GSupport>false</IPod5GSupport>
  <Width>900</Width>
  <Height>420</Height>
  <MaxWidth>0</MaxWidth>
  <MaxHeight>0</MaxHeight>
  <CustomCropping>false</CustomCropping>
- <Cropping>
  <Top>0</Top>
  <Bottom>0</Bottom>
  <Left>0</Left>
  <Right>0</Right>
  </Cropping>
  <Anamorphic>Custom</Anamorphic>
  <UseDisplayWidth>true</UseDisplayWidth>
  <DisplayWidth>0</DisplayWidth>
  <KeepDisplayAspect>true</KeepDisplayAspect>
  <PixelAspectX>3</PixelAspectX>
  <PixelAspectY>27</PixelAspectY>
  <Modulus>16</Modulus>
  <Deinterlace>Off</Deinterlace>
  <Decomb>Default</Decomb>
  <Detelecine>Off</Detelecine>
  <Denoise>Off</Denoise>
  <Deblock>0</Deblock>
  <Grayscale>false</Grayscale>
  <VideoEncoder>FFMpeg</VideoEncoder>
  <X264Options>mixed-refs=0:weightb=0:ref=6:bframes=6:weightp=0:me=umh:subme=6:merange=32:cabac=0</X264Options>
  <VideoEncodeRateType>ConstantQuality</VideoEncodeRateType>
  <Quality>1</Quality>
  <TargetSize>0</TargetSize>
  <VideoBitrate>2500</VideoBitrate>
  <TwoPass>false</TwoPass>
  <TurboFirstPass>false</TurboFirstPass>
  <Framerate>0</Framerate>
  <PeakFramerate>false</PeakFramerate>
- <AudioEncodings>
- <AudioEncoding>
  <InputNumber>1</InputNumber>
  <Encoder>Ac3Passthrough</Encoder>
  <Bitrate>0</Bitrate>
  <Mixdown>DolbyProLogicII</Mixdown>
  <SampleRateRaw>0</SampleRateRaw>
  <Drc>0</Drc>
  </AudioEncoding>
  </AudioEncodings>
  </EncodingProfile>
  </Preset>
  </UserPreset>
Coordinator
Dec 29, 2010 at 6:26 AM

Looks like you've got an invalid Custom anamorphic setting. I've got some changes in the works to make Custom anamorphic easier but for now you could switch to Loose anamorphic and the encode might work better.

Dec 29, 2010 at 12:48 PM

OK, so the settings for display size are too large in general> I'll stick with the recomended (loose) settings it chooses when I open the folder, and try an encode.